1 Els documents anteriors al segle XX
Van explicar coses sobre l’església, els romans, les tendències. Entre el segle XII al XV va començar la llengua catalana.
2 fins els anys trenta administració
Entre l’inici de segle fins l’any 1939, va significar la recuperació cultural en tots els ambits dels paisos Catalans.Els anys de la Mancomunitat de Ctalunya que significava el consolidament del catalanisme politit.El general M.Primo de Rivera proclama la dictadura el 13 de Setembre de 1939. Pel que fa el idioma propi, nomes queda vigent la publicació de periodics, revistes i llibrtes. Pero igualment els escritors i les cases editorials per el sentiment patriotic van continuar fent en catala.
3 Fins els Anys 40 Administració
Comencen els Franquismes y la dictadura de Franco va a mes, la llei promulgada pel govern franquista el 5 d’abril de 1938, deixava sense efectes l’estatut d’autonomia de Nuria l’any 1932
4-Despres dels anys 40
Després dels anys quaranta de les entitats. Van explicar que després dels anys quaranta van ocupar el territori català les autoritats franquistes i van prohibir les publicacions en català. Però les prohibicions no sols van a afectar la premsa, també va prohibir l’ús del català a les entitats. L’estreta permissió per la llei de premsa de 1966 va ser aprofitar perquè es va produir una expansió de les traduccions en català de Max, Sartre, Frend, Camus etc. De 200 títols l’any 1963 es passa a 500 al 1968 és a dir es produeix una gran expansió de la llengua catalana.
5 Fins els Anys 30 documents familiars (1932-1934)
Dins de l’ambit familiar la documentació que es pot trobar es diversa i principalment relacionada amb la gestió del patrimoni(compres, vendes, rebuts), amb la transiciode bens familiars(testaments, capítols patrimonials) i amb altres documents administratius( partides de naixement, de defunció).
6 Fins els Anys 30 Entitats
La República (1931-1939)
Amb la programació de la república, la vida catalana, rebrota poderosa. A principis del segle XX s’havia produït un considerable augment de l’escolarització en castellà.
7 Documents familiars dels anys 40
Dins l’àmbit familiar Després dels anys 40, la documentació en català es redueix a l’esfera privada, ja que tots aquests papers relacionats amb la gestió del patrimoni, amb la transició de bens familiars i amb altres documents administratius, tots aquest documents es redacten en Castella, la única llengua reconeguda per l’administració.
Malgrat, dons, aquesta prohibició de l’ús del català, els vicentins van continuar utilitzen la llengua als documents familiars.
Plafó 8
Els autors vicentins son aquests:
Joan Marti Trench (1844-1921)
Narcís Lunes Boloix (1913-1987)
Pere Ferres Costa (1888-1915)
Juan Vivas Calvente (No hi ha data)
Pau Madorell Sans (1872-1942)
Plafó nº9 Normalització lingüística
Per normalització lingüística s’entén aquell procés o conjunt de mesures tendents a afavorir una determinada realitat, que es considera que requereix d’una especial tutela i protecció.
L’objebtiu es fomentar la llengua pròpia del territori per tal d’aconseguir la plena i efectiva agrupació de les llengües de conflicte (STC 337/19094 de 23 de desembre F.J.7)
La normalització lingüística a fet possible per els alumnes catalalans surtir de les escoles amb un bon domini tant de la llengua catalana com la castellana
Desde les hores han fet cursos en català per adults a Sant Vicenç sa dut s terme un gran nombre de campanyes per a que la llengua català sigui parlada per mes gent de Catalunya. El primer curs en català es va fer en la parroquia de Sant Josep.
En el acte del 6 de setembre de 1979, un dels punts del dia es la manca de professors